Nadmiar w kuchni

Nasze kuchnie są zaśmiecone. Są pełne niepotrzebnych mebli, sprzętów, jak również artykułów żywnościowych. Przy wielkim głodzie, który panuje w wielu częściach świata, aż nie godzi się posiadać tyle żywności, która potem usuwana jest do śmietnika. Warto więc przyjrzeć się bardziej gromadzonej przez nas żywności. I zastosować zasadę, że od tej pory niczego z artykułów żywnościowych nie marnuję. Wszystko zużywam, wszystko przerabiam, wszystko zjadam, bo kupuje tylko tyle, ile mi potrzeba.

Dlaczego tyle kupujemy ?

Może dlatego, że mamy zakorzenioną od dawna potrzebę gromadzenia żywności na wypadek wojny i głodu. Lecz jest to zbędne, gdyż żyjemy w czasach pokoju.
Innym głównym powodem jest to, że na co dzień dużo jemy i pijemy. I zatruwamy swój organizm niepotrzebną ilością kalorii, która sprawia, że tyjemy. I w najlepszym przypadku posiadamy nadwagę. A w najgorszym jesteśmy otyli w stopniu umiarkowanym, albo nawet chorobliwie otyli. Za czym idą przeróżne dolegliwości, choroby i niepełnosprawność. I związane z tym wydatki na lekarza, dietetyka, rehabilitanta. A nawet na psychologa, czy psychiatrę, gdyż otyłość wywołuje depresję. Do tego trzeba doliczyć wydatki na leki, które nie należą do tanich.

Jesteśmy też wybredni i wciąż poszukujemy coraz nowszych produktów, które nie zawsze nam smakują. W konsekwencji tego często lądują w koszu. A to jest marnotrawstwo.
Zapełniamy produktami żywnościowymi lodówkę, szafki i półki. A potem pozbywamy się przeterminowanych produktów i wszystkiego, czego nie zdołaliśmy zjeść i wypić. Wyrzucamy swoje ciężko zarobione pieniądze, bo nie potrafimy zaplanować zakupów żywnościowych dla swojego gospodarstwa domowego. Nasze zakupy często nie są adekwatne do ilości osób i preferencji żywieniowych członków rodziny.

Jakie są podstawowe produkty żywnościowe ?

Każdy z nas niezależnie od tego, czy prowadzi jednoosobowe, dwuosobowe, czy kilkuosobowe gospodarstwo domowe powinien w swojej kuchni na stałe posiadać tylko podstawowe produkty. Należy do nich chleb, ziemniaki, ryż, makaron, mąka, herbata, woda mineralna, przyprawy, olej, oliwa. Czyli te produkty żywnościowe, które są niezbędne. I te, które tak łatwo się nie psują. Pozostałe artykuły spożywcze warto kupować każdego dnia na bieżąco.

Nowy sposób życia zgodnie z powyższą teorią i nowymi nawykami gospodarowania artykułami spożywczymi można rozpocząć od uporządkowania kuchennych szafek, lodówki i apteczki. Pozbycie się wszystkiego z lodówki, szafek kuchennych, półek i apteczki, co jest przeterminowane i może szkodzić naszemu zdrowiu. Zrobienie porządku w tych miejscach niech będzie pretekstem do zastanowienia się nie tylko nad dietą, ale w ogóle nad swoim życiem. Czyli nad domowym budżetem, nad sposobem odżywiania się, nad rozrzutnością, marnotrawstwem i oszczędnością.

Wszystko razem powinno skłonić nas do podjęcia pewnych postanowień. Na przykład tego, aby nie popełniać dawnych błędów. I nie kupować żywności na zapas. A tylko na bieżąco, co sprawi, że będzie ona świeża i zdrowa. Jak również postanowienie, o planowaniu zakupów. I trzymaniu się kurczowo listy zakupów. Takie planowe kupowanie zaoszczędzi nasze pieniądze. Unikniemy również tłoku w naszych kuchennych szafkach i w lodówce. Poprzez co poczujemy się lepiej w swojej kuchni. Poczujemy w niej przestrzeń i wolność. A co najważniejsze zawsze będziemy spożywać świeże produkty, co poprawi jakość naszego zdrowia i życia. Bo nadmiar powoduje chaos i sprawia, że źle czujemy się w swoim domu i w swoim ciele. W tej kwestii można by brać przykład ze starej żydowskiej tradycji, która raz w roku nakazywała opróżnić swój dom ze wszelkiego pokarmu. Ten zwyczaj jest rewelacyjny, gdyż pozwala pozbyć się starych przypraw, skamieniałego cukru, czy zwietrzałej i niearomatycznej herbaty.